Login

Ondervoeding.

Ondervoeding bij ziekte is een omvangrijk probleem binnen de Nederlandse gezondheidszorg. In de thuiszorg blijkt, uit cijfers van de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ), dat 15-25% van de cliënten ondervoed is.

Het is niet altijd zo dat ondervoeding samengaat met een laag gewicht. Ook mensen met een normaal gewicht of zelfs overgewicht kunnen ondervoed zijn. Het gaat dan vooral om een tekort aan voedingsstoffen (vitaminen,mineralen) en bouwstoffen (eiwitten).

Het risico op ondervoeding neemt toe met de leeftijd en de aandoening die men heeft.

Bijvoorbeeld:

-         na langdurige ziekte

-         bij verminderde eetlust

-         bij slikklachten

-         bij chronische ziekten

-         bij slecht, niet passend of geen gebit

-         zelf geen eten kunnen pakken, snijden

-         bij eenzaamheid

-         bij depressiviteit

-         bij verhoogd medicijngebruik

Misschien heeft u het zelf wel in de gaten dat u minder bent gaan eten maar het kan ook heel geleidelijk gaan. Wanneer u in de laatste 6 maanden 4 kilogram of meer (ongewenst) bent afgevallen en verminderde eetlust heeft,  is het belangrijk contact op te nemen met uw huisarts of diëtist.